Plombiranje zuba - kompletan vodič!

Saznajte sve što vam je potrebno o različitim vrstama plombi, procesu plombiranja zuba i njegovom značaju za održavanje optimalnog oralnog zdravlja.

Kako se određuje Cena plombiranja zuba?

Cena plombiranja zuba može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora. Neki od ključnih faktora koji utiču na cenu uključuju vrstu materijala za plombiranje, veličinu i lokaciju karijesa. Uglavnom, cena plombiranja zuba u Srbiji se kreće od 1.500 do 6.000 dinara, ali za precizne informacije najbolje je konsultovati se sa stomatologom.

Zakažite Pregled

Šta je zubna plomba?

Zubna plomba je restaurativni stomatološki postupak koji se koristi za popravak oštećenog ili pokvarenog zuba. Uklanjanjem oštećenog materijala zuba i punjenjem nastale šupljine, struktura zuba se obnavlja, sprečavajući dalje propadanje i poboljšavajući opšte oralno zdravlje.

Vrste plombi

Postoje različiti materijali za zubne plombe, svaki sa svojim jedinstvenim svojstvima, prednostima i manama.

Amalgamske plombe

Amalgamske plombe, poznate i kao srebrne plombe, su izdržljive i ekonomične. Međutim, njihova sivo-srebrna boja može biti manje privlačna onima koji preferiraju prirodniji izgled.

Kompozitne plombe

Kompozitne plombe, koje su napravljene od smese staklenih ili kvarcnih čestica, pružaju dobru izdržljivost i otpornost. Njihova boja odgovara boji prirodnih zuba, što ih čini popularnim izborom za vidljive delove.

Keramičke plombe

Keramičke plombe su napravljene od porcelana, izdržljive su i estetski privlačne. Otporne su na mrlje, ali mogu biti skupe kao i zlatne plombe.

Zlatne plombe

Zlatne plombe su izdržljive i nude jedinstven estetski izgled, ali su takođe i najskuplja opcija.

Kako se stavlja plomba na zub

Pregled: Prvo, stomatolog pregleda zub koristeći različite alate i rendgen.

Anestezija: Lokalna anestezija se koristi da bi se oblast učinila neosetljivom.

Uklanjanje truleži: Stomatolog uklanja pokvareni ili oštećeni deo zuba.

Čišćenje: Oblast se temeljno čisti kako bi se osiguralo da nema bakterija ili ostataka.

Plombiranje: Očišćena šupljina se puni odabranim materijalom.

Poliranje: Stomatolog polira popunjeni zub za glatki finiš.

zdrav osmeh nije samo pitanje estetike - to je integralni deo vašeg sveukupnog blagostanja. Dakle, dobro se brinite o svojim zubima, i oni će se dobro brinuti o vama!

Zakažite pregled

Natasa Vojnović ★ ★ ★ ★ ★

Danas sam bila kod zubara i veoma sam zadovoljna tretmanom koji sam dobila. Moja plomba je zamijenjena i rezultati su fantastični. Zubar je bio veoma pažljiv i profesionalan tokom cijelog procesa. Osećala sam se udobno i sigurno tokom tretmana. Preporučila bih ovu ordinaciju svima koji trebaju kvalitetnu stomatološku uslugu!

Dragan Babić ★ ★ ★ ★ ★

Kada sam otišao da mi se popravi plomba, zubar je bio vrlo ljubazan i stručan. Objasnio mi je cijeli postupak i osigurao da se osjećam ugodno. Nakon što je plomba završena, rezultati su bili izvanredni. Sada se osjećam sigurno i bezbolno. Zahvaljujući ovoj ordinaciji, ponovno sam stekao povjerenje u stomatologe!

Prednosti zubne plombe

Zubna plomba efikasno zaustavlja karijes, sprečavajući dalje propadanje i oštećenje korena zuba.

Obnavlja funkciju i izgled Zuba

Zubna plomba ne samo da obnavlja funkciju zuba, već može poboljšati i izgled zuba, posebno ako se koriste kompozitne ili keramičke plombe.

Poboljšava Oralno Zdravlje

Pravovremeno lečenje karijesa zubnim plombama doprinosi celokupnom oralnom zdravlju, sprečavajući dalje komplikacije kao što su bolesti desni.

Zašto i Kako se uklanja amalgamska plomba?

Amalgamska plomba može biti uklonjena zbog različitih razloga, uključujući estetske preference, alergije na amalgam, ili kada plomba počne da propada. Tokom procesa, stomatolog koristi specijalizovane alate za bezbedno uklanjanje plombe, vodeći računa da minimizira izloženost amalgamu. Nakon toga, šupljina se ponovo ispuni materijalom po izboru pacijenta.

Vek trajanja plombe

Životni vek plombe zavisi od vrste materijala koji se koristi i oralne higijene pacijenta. Uopšteno govoreći, amalgamske plombe mogu trajati 10-15 godina, dok kompozitne plombe obično traju oko 5-7 godina. Ipak, neki pacijenti mogu imati plombe koje traju i duže uz pravilnu oralnu higijenu i redovne kontrole.

Šta uraditi ako ispadne plomba i boli Vas zub?

Ako vam ispadne plomba i osećate bol, trebalo bi odmah da posetite stomatologa. Bol može biti rezultat izloženosti osetljivog dela zuba ili daljeg propadanja zuba. Dok čekate termin kod stomatologa, možete koristiti privremena rešenja dostupna u apotekama da zaštitite zub i ublažite bol.

Zašto zub boli ispod plombe?

Bol ispod plombe može biti uzrokovan različitim faktorima. Može biti posledica produbljenog karijesa, pukotine u zubu, ili osetljivosti zuba nakon postavljanja plombe. U svakom slučaju, bol ispod plombe zahteva hitnu stomatološku intervenciju.

Poboljšajte svoje oralno zdravlje sa zubnom plombom

Zubna plomba, ili dentalno punjenje, je suštinski deo oralnog zdravlja. Ne samo da popravlja propale ili oštećene zube, već takođe unapređuje vaš osmeh i poboljšava celokupno oralno zdravlje. Bilo da imate malu šupljinu ili značajan karijes, razmotrite zubnu plombu kako biste zaštitili svoje zube na duže staze.

Pogledajte cene nasih usluga

Često postavljana pitanja (FAQ)

Da li je postupak zubne plombe bolan?
Ne, sam postupak nije bolan jer se koristi lokalna anestezija.
Koliko dugo traje zubna plomba?
Životni vek zubne plombe zavisi od materijala koji se koristi i navika pojedinca kada je u pitanju oralna higijena. U proseku, plomba može trajati od 5 do 15 godina, pa čak i duže.
Mogu li jesti nakon stavljanja zubne plombe?
Najbolje je sačekati da anestezija prođe pre nego što počnete da jedete kako biste izbegli ugriz za obraz ili jezik.
Da li mi je potrebna plomba za malu šupljinu?
Da, čak i male šupljine mogu vremenom postati veće ako se ne leče. Najbolje je da se popune što je pre moguće.
Kako da brinem o zubima nakon stavljanja plombe?
Nastavite sa redovnom oralnom higijenom - dva puta dnevno perite zube, koristite konac svaki dan i redovno idite kod stomatologa na kontrole.
Da li zub sa plombom može dalje da propada?
Da, zub sa plombom može dalje propadati, posebno oko ivica plombe. Održavanje dobre oralne higijene može sprečiti to.